woensdag 12 september 2018

12 weetjes over slapen

Wist je dat je je in je slaap 30 tot 40 keer omdraait? Dat is belangrijk voor het herstel van je spieren.

Wist je dat de ideale slaapkamertemperatuur 20 graden is? En liefst moet ergens een raampje open staan zodat er frisse lucht is.

Wist je dat door een hele dag staan, lopen of rechtop zitten je ruggenwervels een klein beetje inzakken? ’s Nachts herstellen de wervels zich. Daardoor ben je bij het opstaan altijd ietsje langer dan toen je naar bed ging.

Wist je dat het record kort slapen van een oude dame is? Een mevrouw van 70 jaar sliep maar één uur per nacht. In een slaaplaboratorium werd gecontroleerd dat dat echt waar was. De vrouw was verbaasd over alle mensen die zoveel tijd verprutsten door uren in hun bed te liggen slapen.

Wist je dat dolfijnen en walvissen nooit helemaal slapen? Ze moeten er namelijk bij nadenken om op tijd boven water te komen om adem te halen. Daarom slaapt er altijd maar één hersenhelft tegelijk. De andere helft kan dan in de gaten houden of er geademd moet worden.

Wist je dat Nederlanders volgens een onderzoek uit 2016 gemiddeld elke nacht 8 uur en 12 minuten slapen? Daarmee horen we tot de langste slapers ter wereld.

Wist je dat meer dan 6 miljoen Nederlanders snurken? 7 op de 10 Nederlanders heeft daardoor wel eens een verstoorde nachtrust. Dat zijn snurkers die zichzelf wakker maken én niet-snurkers die door iemand anders wakker gesnurkt worden.

Wist je dat de grootste slaap-ergernis niet een snurkende partner is, maar een partner die zich omdraait in z’n slaap en dan het dekbed weg trekt. Dat is gebleken uit Brits onderzoek.

Wist je dat niet alleen kinderen met een knuffel in bed slapen, maar volwassenen ook? En wist je dat dat dan vaker mannen zijn dan vrouwen?

Wist je dat het officiële wereldrecord Niet Slapen staat op 11 dagen en 24 minuten. De recordhouder is Randy Gardner en hij was 16 jaar oud toen hij in 1965 zijn recordpoging deed. In het Guiness Book of records zal zijn slaaprecord nooit verbeterd worden; omdat de effecten van een langdurig slaaptekort zo heftig zijn, worden er geen nieuwe pogingen geregistreerd.

Wist je dat je dood kunt gaan aan slaaptekort? In een experiment waarbij ratten langdurig wakker gehouden werden, stierven de beestjes na twee weken zonder slaap. 

Wist je uit onderzoek blijkt dat mensen die (te) weinig slapen, meer kans hebben op overgewicht. Slaaptekort zorgt voor meer aanmaak van een hormoon dat de eetlust opwekt. Ook zul je door vermoeidheid minder bewegen, en dus minder calorieën verbranden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over spechten

Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...