Wist je dat de stank van scheten voor het grootste deel afkomstig is van het stofje waterstofsulfide? Het ontstaat bij de afbraak van eiwitten door de darmbacteriën en het geurt naar rotte eieren.
Wist je dat de geur van je wind informatie kan geven over mogelijke ziektes in de ingewanden? In China bestaat dan ook het officiële beroep schetenruiker. Het schijnt behoorlijk goed te betalen.
Wist je dat de meeste scheetjes ’s nachts gelaten worden? Overdag zijn we meestal zo beleefd om ze in te houden, maar als je ontspannen ligt te slapen, ontsnappen ze onder de lakens alsnog.
Wist je dat de Romeinse keizer Claudius een wet opstelde waarin stond dat het Romeinse burgers was toegestaan winden te laten als dat nodig was.
Wist je dat peulvruchten, uien en verschillende koolsoorten zorgen voor meer winderigheid oftewel flatulentie? Er zitten suikers in die de darmen lastig kunnen verwerken en daardoor meer darmgassen veroorzaken. Maar ook voeding waar veel lucht in zit kan zorgen dat je flink veel winden laat. Bier, koolzuurhoudende dranken of opgeklopte room bijvoorbeeld.
Wist je dat je darmen beter kunnen werken als je veel beweegt. Meer bewegen kan dan ook zorgen dat je minder gassen produceert.
Wist je dat een petomaan iemand is die op commando scheten kan laten en daar een show mee geeft voor publiek. Er zijn petomanen geweest die allerlei verschillende geluiden uit hun achterste konden laten komen of zelfs via een slangetje van daaruit een instrument bespeelden.
Wist je dat onderzoekers van de Universiteit van Exeter In 2014 ontdekten dat waterstofsulfide, het stinkende bestanddeel van een scheet, waardevolle eigenschappen heeft? Als je het in kleine hoeveelheden inademt, kan het mensen beschermen tegen verschillende ziektes, zoals kanker, beroertes, hartaanvallen en dementie. (Denk niet dat het ruiken aan winden je voortaan immuun maakt voor deze ziektes, het gaat om precieze hoeveelheden in precieze omstandigheden.)
Wist je dat je een scheet in brand kunt steken? De gassen in een goede scheet zijn licht ontvlambaar. Het is alleen wel vrij gevaarlijk om het uit te proberen.
Wist je dat een volwassen koe per dag wel tussen de honderd en tweehonderd liter gas produceert door boeren en scheten te laten? Een Argentijns landbouwinstituut bedacht de oplossing om de koeien rugzakjes om te doen waarin de koeienscheten opgeslagen kunnen worden. Het gas kan dan bijvoorbeeld dienen als biobrandstof.
Wist je dat in het Duitse Rasdorf in 2014 een stal ontplofte door scheten latende koeien? De negentig koeien die in de stal stonden hadden met z’n allen flink wat gassen laten ontsnappen en door een vonk explodeerde de boel. Een gedeelte van het dak vloog eraf, maar er raakte gelukkig alleen maar één koe gewond.
Wist je dat de Yanomami stam uit het Amazone regenwoud elkaar traditioneel begroeten met een vriendelijke, klinkende scheet?
Wist je dat er ondergoed ontworpen is dat de stank van scheten tegenhoudt? Shreddies heten de stankfilterende onderbroeken, jeans of pyjamabroeken. Ze hebben een pasvorm die zeer goed aansluit en bevatten een carbon filter die de geur van elke scheet wegneemt.
Wist je dat in 1920 het scheetkussen werd uitgevonden? Altijd lachen als iemand er per ongeluk op gaat zitten en er een vet scheetgeluid klinkt. Tegenwoordig zijn er tientallen apps waarmee je scheetgeluiden kunt laten horen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten