vrijdag 31 augustus 2018

12 weetjes over kleding


Wist je dat de populairste kledingkleur zwart is? Zwarte kleding wordt het meest verkocht en ook voor accessoires als schoenen en tassen wordt vaak de kleur zwart gekozen. De minst verkochte kledingkleur is oranje – inderdaad een stuk lastiger met van alles te combineren.

Wist je dat de kleurencombinatie geel met grijs de associatie met intelligentie oproept? Als je -bijvoorbeeld voor een sollicitatie – lekker slim wilt overkomen, helpt het om die kleuren te dragen.

Wist je dat op heel veel lipjes van ritssluitingen de geheimzinnige letters YKK staan? Dit is de afkorting van Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, een bedrijf dat vooral bekend is van hun ritssluitingen, maar YKK maakt ook bouwmaterialen.

Wist je dat poloshirts ontworpen zijn om te dragen bij het tennissen en dus niet voor polo!

Wist je dat bij een vrouwenbloes de knoopjes links zitten en bij een mannenoverhemd rechts? Een mogelijke verklaring is dat hooggeplaatste vrouwen vroeger werden aangekleed, terwijl heren altijd zichzelf aankleedden. Voor de kleedster zitten de knoopjes van de aan te kleden dame rechts, wat net iets makkelijker schijnt te zijn om dicht te maken.

Wist je dat er veel kleding gekocht wordt die door de koper (koopster) niet eens gedragen wordt? 10 procent van wat mensen hier aan kleding kopen, gaat met prijskaartje en al bij het oud vuil.

Wist je dat bootschoenen zijn uitgevonden door Paul Sperry. Het viel hem op dat tijdens boottochtjes iedereen weleens uitgleed op het dek, behalve de hond. Sperry keek eens goed naar de voetzooltjes van het dier en ontwierp toen antislipzolen met een strategisch visgraatpatroontje waardoor je beter grip houdt op een gladde oppervlakte. Geïnspireerd op de slimme hondenpoten.

Wist je dat het in de 15e eeuw heel modieus was om zwanger te zijn. Als je wel met de mode mee wilde doen, maar toevallig niet zwanger was, was het heel gebruikelijk om een dikke buik te faken met een kussen onder de kleding. 

Wist je dat de spijkerbroek bedacht werd door de Amerikaanse kleermaker Jacob Davis. Hij kreeg de vraag om een broek te ontwerpen voor een man die zo groot en dik was dat hij uit al zijn broeken scheurde. De broek moest niet al te duur zijn, maar superstevig. Davis bedacht de truc om de zakken te versterken met klinknagels. Omdat hij zelf niet genoeg geld had om patent aan te vragen op dit idee, vroeg hij zijn stoffenleverancier Levi Strauss om te helpen. Samen kregen ze patent op de spijkerbroek, die vervolgens wereldberoemd werd.

Wist je dat er alleen al in Nederland per jaar zo’n 15 miljoen spijkerbroeken worden verkocht

Wist je dat bijna 25% van de vrouwen ooit weleens stiekem een kledingstuk van haar man weggooit.

Wist je dat sporters in rode kleding meer kans maken om te winnen dan sporters in het blauw? Onderzoekers hebben dit aangetoond. Een verklaring zou zijn dat het dragen van rode kleren geassocieerd wordt met winnen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

15 weetjes over bijen

Wist je dat er wereldwijd 20.000 bijensoorten bekend zijn? Wist je dat alle bijen vegetariërs zijn? Zie je een insect met een prooi dan is d...