donderdag 30 mei 2019

13 weetjes over duiven

Wist je dat de meest voorkomende duif in Nederland de houtduif is? Zijn officiële naam is Columba palumbus.

Wist je dat de beroemde Amsterdamse duiven afstammen van de wilde rotsduif? Hun oorspronkelijke woongebied is bergachtig. Veel steen en weinig groen is wat ze ook in de stad vinden. Daar kunnen ze dus prima mee leven.

Wist je dat de duif een internationaal symbool voor vrede is? De vredesduif wordt altijd afgebeeld met een olijftakje in zijn snavel. Dat verwijst naar het Bijbelverhaal over de ark van Noach. Daarin vindt een losgelaten duif na de zondvloed een olijftakje; teken dat er weer land boven water kwam.

Wist je dat bruidsparen soms op hun huwelijksdag symbolisch twee witte duiven loslaten? Die vliegen dan samen in één richting weg, wat een teken is van trouw aan elkaar.

Wist je dat (vooral stads)duiven ook wel ‘vliegende ratten’ genoemd worden? Ze dragen soms ziekteverwekkers bij zich waardoor mensen kunnen worden besmet. Dat gebeurt echter maar zelden.

Wist je dat Turkste tortels voor het eerst in Nederland broedden in 1949? Sindsdien is hun aantal snel uitgebreid. Ze staan nu al jaren op de zevende plaats bij de jaarlijkse tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland.

Wist je dat tortelduiven hun hele leven dezelfde partner hebben? Ze zitten vaak dicht tegen elkaar op een tak te koeren. Tel daarbij op hun vermogen om zich snel voort te planten en het is duidelijk waar de aanduiding ‘tortelduifjes’ voor verliefde stelletjes vandaan komt.

Wist je dat houtduiven veel schade kunnen veroorzaken aan gewassen op het land? Daarom staat de houtduif op de landelijke vrijstellingslijst. Dat betekent dat er het hele jaar op deze vogels geschoten mag worden. Maar dat mag alleen als er schade is (of dreigt) aan landbouw- of natuurgebied (Artikel 2.15 Wet natuurbescherming)

Wist je dat er al heel lang een landelijke organisatie is voor alle postduivenverenigingen in Nederland? De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO). Dat is dezelfde afkorting als die van de Nederlandse Publieke Omroep. Die laatste heeft in 2012 voor 100.000 euro de domeinnaam npo.nl overgekocht van de Postduiven Organisatie.

Wist je dat de duurste Europese duif ooit de duif Armando uit België is? De supersnelle lange-afstandsvlieger Armando bracht bij een veiling meer dan een miljoen op.

Wist je dat in de Tweede Wereldoorlog duiven gebruikt werden om boodschappen over te brengen? 32 duiven kregen na de oorlog een Dickin-Medaille voor heldhaftigheid en trouw.

Wist je dat de beroemdste duif uit de Tweede Wereldoorlog GI Joe was? In 1943 werd door een boodschap van GI Joe de bevolking van een Italiaans dorp gered van een verkeerd gepland bombardement.

Wist je dat een postduif onder ideale omstandigheden (wind mee) een snelheid kan halen van 130 kilometer per uur? Dat houdt ie niet lang vol. Lange afstand vliegers hebben meestal snelheden van tussen de 60 en 80 kilometer per uur. Met die snelheid kunnen ze maximaal zo’n 1200 kilometer achter elkaar vliegen.
Wist je dat er veel onderzoek is gedaan naar het vermogen van duiven om de weg naar huis terug te vinden? Belangrijk hierbij is de reuk, maar ook de stand van de zon en aardmagnetisme spelen een rol.

1 opmerking:

  1. een duif vind de weg terug naar huis precies op de zelfde manier als een mens dat doet alleen doet een duif dit alleen vanuit de lucht met herkenings invloeden.

    BeantwoordenVerwijderen

15 weetjes over bijen

Wist je dat er wereldwijd 20.000 bijensoorten bekend zijn? Wist je dat alle bijen vegetariërs zijn? Zie je een insect met een prooi dan is d...