Wist je dat 4 januari, de geboortedag van Louis Braille, in 2001 door de Wereld Blinden Unie werd uitgeroepen tot Wereld Braille Dag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het brailleschrift, dat duizenden blinden in de hele wereld toegang heeft gegeven tot geschreven informatie.
Wist je dat het brailleschrift in de 19e eeuw werd ontwikkeld door de Fransman Louis Braille. Deze werd zelf op jonge leeftijd blind.
Wist je dat ieder jaar op 4 januari de Brusselse toeristenattractie Manneken Pis zijn eer betoont aan Louis Braille en aan alle mensen met een visuele handicap? Het beeldje krijgt op die dag een donkere bril, een schooljongenskostuum en een witte stok aangemeten en heeft een geleidehond bij zich.
Wist je dat Louis Braille (jong) stierf in 1852? Hij begraven in zijn geboorteplaats Coupvray, maar een eeuw later werden zijn stoffelijke resten verplaatst naar het Panthéon in Parijs, de begraafplaats voor vele helden van Frankrijk. De burgers van Coupvray protesteerden tegen zijn vertrek en als compromis bleven de handen van Louis Braille achter op de begraafplaats van Coupvray.
Wist je dat het idee voor braille ontstaan is uit een geheime code voor militairen? Deze code met voelbare bobbeltjes werd ontwikkeld in het Franse leger zodat soldaten korte boodschappen ook in het donker konden lezen.
Wist je dat elke letter van het brailleschrift bestaat uit een combinatie van 1 tot 6 puntjes, die dicht genoeg bij elkaar staan om met één vingertop te voelen om welke letter het gaat?
Wist je dat je in braille cijfers kunt schrijven door een speciaal tekentje voor de letters a t/m j te zetten? Door dat tekentje veranderen ze in de cijfers 1 t/m 10.
Wist je dat blinde computergebruikers hun computer kunnen uitbreiden met een brailleleesregel? Op die regel worden steeds andere combinaties van braillepuntjes omhoog gedrukt, waardoor de gebruiker met zijn vingers de tekst op zijn scherm kan lezen.
Wist je dat braille voor veel praktische toepassingen gebruikt kan worden? Zo staat op medicijnverpakkingen standaard in braille aangegeven welk medicijn ze bevatten en staat er op trapleuningen in een station naar welk perron de trap leidt. Ook kunnen blinden bijvoorbeeld de weg vinden in hun voorraadkast door verpakkingen te voorzien van braillestickers.
Wist je dat je op de website van accessibility je eigen naam of een andere tekst in braille kunt bekijken?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
12 weetjes over spechten
Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...
-
Wist je dat er 2 miljoen jaar geleden al schildpadden waren? Dus in de tijd van de dinosauriërs. Wist je dat alle soorten schildpadden e...
-
Wist je dat het Engelse woord voor eenhoorn, unicorn, regelrecht uit het Latijn komt? Uni betekent één en corn betekent hoorn. Wist je d...
Hoi
BeantwoordenVerwijderenDit zijn geen weetjes maar wist je datjes
BeantwoordenVerwijderen