Wist je dat het op 15 oktober de Internationale Dag van het Handen Wassen is? Het klinkt als een grap, maar de dag is heel serieus. De Global Handwashing Day is door de Wereldgezondheidsorganisatie ingesteld om onder de aandacht te brengen hoe belangrijk het is om goed je handen te wassen. Dat kan namelijk voorkomen dat ziekten zich verspreiden en daarmee de levensverwachting van mensen – vooral in ontwikkelingslanden – vergroten.
Wist je dat je in elke hand 27 botjes hebt?
Wist je dat sommige mensen aan één of aan allebei de handen meer dan vijf vingers hebben? Dit heet polydactylie. Het kan uiteenlopen van een klein aangroeisel aan één van de vingers tot een paar complete extra vingers aan een hand. (Polydactylie kan ook aan de voeten voorkomen)
Wist je dat de vroegst bekende afbeelding van een handdruk uit het jaar 845 voor Christus komt? Het is een afbeelding op een mozaïek in Nimrud, een stad in het huidige Irak. Het mozaïek laat zien hoe de Assyrische koning en de Babylonische koning elkaar de hand schudden.
Wist je dat de naam van de stad Antwerpen volgens een bekende legende komt van “Hand werpen”? Het verhaal is, dat in een burcht in de stad aan de Schelde de reus Druon Antigoon tol eiste van iedere voorbijganger. Wie niet wilde betalen, werd een hand afgehakt en die hand werd in de Schelde geworpen. De Romeinse soldaat Silvius Brabo doodde de reus, hakte diens hand af en gooide die in de rivier.
Wist je dat in zowel de Joodse als in de Moslimcultuur de Hamsa Hand een symbool is voor geluk. Een amulet in de vorm van een gestileerde hand met aan beide kanten een duim. Hamsa staat voor het getal vijf. De hand wordt in de moslimgemeenschap ook wel Hand van Fatima genoemd (Fatima is de favoriete dochter van de profeet). In de Joodse gemeenschap heet het de Hand van Miriam.
Wist je dat de Russische componist en pianist Sergej Rachmaninov buitengewoon grote handen had? Hij kon met een hand op de piano anderhalve octaaf overspannen. De stukken die hij schreef zijn dan ook erg lastig (zo niet onmogelijk) te spelen voor pianisten met kleine handen.
Wist je dat chiromantie oftewel handlijnkunde de kunst is om door naar de lijnen in een hand te kijken, iemands toekomst te voorspellen? Chiromantie is eeuwen oud. Het komt al voor in verschillende oude culturen in India, Egypte en China. In de 16e eeuw werd het door de paus verboden, maar tegenwoordig wordt het weer (of nog steeds) over de hele wereld beoefend.
Wist je dat mensen als het buiten koud wordt, last kunnen krijgen van winterhanden of wintertenen? De officiële naam hiervan is perniones. Wie last heeft van perniones, kan na een wandeling in de koude buitenlucht jeuk of pijn krijgen in de vingers of tenen. Ook kunnen er roodblauwe plekken ontstaan. Vrouwen hebben vaker dan mannen winterhanden of -tenen. De verschijnselen zijn (meestal) ongevaarlijk en gaan vanzelf over.
Wist je dat mensen die doofblind zijn, gebruik maken van ‘vierhandengebaren’. Daarbij houden de doofblinde en degene met wie hij/zij communiceert elkaars handen vast, zodat de handgebaren op de tast uitgewisseld kunnen worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
12 weetjes over spechten
Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...
-
Wist je dat er 2 miljoen jaar geleden al schildpadden waren? Dus in de tijd van de dinosauriërs. Wist je dat alle soorten schildpadden e...
-
Wist je dat het Engelse woord voor eenhoorn, unicorn, regelrecht uit het Latijn komt? Uni betekent één en corn betekent hoorn. Wist je d...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten