woensdag 2 januari 2019

11 weetjes over uilen

Wist je dat de ogen van een uil, anders dan bij de meeste andere vogels, voorin hun kop staan? Dat maakt het mogelijk om met beide ogen tegelijk naar iets te kijken en zo afstanden te kunnen schatten.

Wist je dat een uil zijn kop voor driekwart rond kan draaien? Dus helemaal achterstevoren en dan nóg een kwart. Het compenseert het feit dat de ogen vrijwel onbeweeglijk in hun kassen staan.

Wist je dat bij een uil het ene oor wat hoger zit dan het andere? Dat verschil zorgt ervoor dat uilen heel goed kunnen horen waar een geluid vandaan komt. Als het echt helemaal pikdonker is, kan een uil z’n prooi op het gehoor vinden.

Wist je dat de pluimen op de kop van sommige uilensoorten níet de oren zijn? De (grote) oor-openingen zitten verborgen onder de veren.

Wist je dat een uil kan vliegen zonder geluid te maken? De zachte structuur van de veren zorgt ervoor dat het geluid van de klappende vleugels gedempt wordt.

Wist je dat uilen hun prooi met huid en haar naar binnen werken? De delen die niet verteerd worden, zoals botjes en haren, blijven achter in de spiermaag en vormen na verloop van tijd een harige bal. Die uilenbal of braakbal wordt na een tijdje door de uil uitgebraakt.

Wist je dat de grootste uilensoort de oehoe is? Hij heeft opvallende oranjerode ogen en is zo’n 70 centimeter groot met een spanwijdte van ongeveer 1 meter 70.
Het is niet moeilijk te raden waarom het dier oehoe genoemd wordt. Het is het geluid dat het mannetje maakt als hij een vrouwtje zoekt. De wetenschappelijke naam van de grote uil is Bubo bubo.

Wist je dat de witte sneeuwuil van Harry Potter, Hedwig, in de film (deels) gespeeld werd door een Nederlandse uil? De acteur-uil komt uit Asten en is eigendom van roofvogelliefhebber Albert Loomans. Overigens zijn alleen de mannetjes-sneeuwuilen hagelwit. Hedwig zal dus niet echt een vrouwtje zijn.

Wist je dat uilen niet alleen vogels zijn maar ook vlinders? Er is een grote nachtvlinderfamilie van uilen. Het zijn stevige vlinders, vaak grijs of bruin en ze vliegen voornamelijk ’s nachts. Als de uiltjes stil zitten, slaan ze hun vleugels over elkaar als een dakje.

Wist je dat de uil in de Griekse oudheid het symbool van wijsheid was? Volgens de verhalen benoemde Pallas Athena, godin van o.a. wijsheid en wetenschap, de uil tot vogel van de wijsheid. Zij had dan ook een (steen)uil als vast attribuut.

Wist je dat ‘Meneer de Uil’, een uil van vilt, de verteller was in de televisieserie De Fabeltjeskrant. De serie werd van 1969 tot 1992 regelmatig uitgezonden en won in 1969 de Gouden Televizier-Ring. Het is de bedoeling dat in 2019 de Fabeltjeskrant met nieuwe afleveringen op de tv komt. 

2 opmerkingen:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...