Wist je dat de grootste pinguïnsoort de keizerspinguïn is? Deze kan ongeveer 1 meter 15 groot worden. De op een na grootste soort is de koningspinguïn, die ongeveer 90 cm groot wordt.
Wist je dat de meeste pinguïnsoorten om de beurt broeden, maar dat direct nadat de eieren gelegd zijn het mannetje altijd eerst aan de beurt is. Terwijl de ene ouder naar voedsel zoekt, broedt de ander. Alleen bij de keizerspinguïns nemen de mannetjes de hele broedtijd voor hun rekening.
Wist je dat pinguins niet kunnen vliegen? Door de lucht tenminste niet: wel gebruiken ze hun vleugels om door het water te ‘vliegen’. Ze kunnen zo wel een snelheid halen van 30 kilometer per uur.
Wist je dat bij de meeste soorten pinguins de kuikens als ze groot genoeg zijn bij elkaar gebracht worden in een zogenaamde ‘crèche’. In een grote groep staan ze te wachten tot hun ouders terugkomen van het zoeken naar voedsel. Zo houden ze elkaar warm.
Wist je dat een pinguïnkuiken nog geen veren heeft, maar bedekt is met wollig grijs of bruin dons. De ouders moeten ze goed warm houden, want het dons is niet wind- en waterdicht. Pas als de pinguïnjongen echte veren hebben, gaan ze de zee in.
Wist je dat pinguïns hun eigen jong feilloos kunnen herkennen aan het geluid dat het maakt?
Wist je dat pinguïns geweldig veel lawaai maken? Elk dier heeft z’n eigen roep en er wordt voortdurend geroepen om elkaar terug te vinden. Bij elkaar maakt een pinguïnkolonie net zo veel lawaai als een drukke snelweg, zo’n 80 decibel.
Wist je dat een pinguïn elk jaar een nieuw, waterdicht verenpak krijgt? Tijdens het ruien zijn ze een tijdje aan land. Ook komen ze aan land om te broeden en hun jongen groot te brengen. Verder leven ze in het water.
Wist je dat het zwart-witte verenpak van een pinguïn heel praktisch is? Als ze zwemmen, zijn pinguïns van bovenaf door vijanden bijna niet te zien met hun zwarte rug in het donkere water. Van onderaf is juist de witte buik slecht te onderscheiden tegen het lichte wateroppervlak.
Wist je dat een kolonie pinguïns zóveel poep produceert dat dat vanuit de ruimte door satellieten te zien is? Op die manier kunnen wetenschappers erachter komen op welke onherbergzame plaatsen kolonies van de keizerspinguïn leven.
Wist je dat een pinguïn tijdens het jagen veel zeewater inslikt? Het zout dat ze zo binnen krijgen, raken ze weer kwijt door het uit te niezen.
Wist je dat in Nieuw-Zeeland in 2018 fossielen van een onbekende pinguïnsoort werden gevonden? Het waren pinguïns die hier tientallen miljoenen jaren geleden leefden, concludeerden onderzoekers. Deze soort, de Crossvallia waiparensis, kon 1 meter 60 lang worden. Dat is een stuk groter dan de keizerspinguïn.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
12 weetjes over spechten
Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...
-
Wist je dat er 2 miljoen jaar geleden al schildpadden waren? Dus in de tijd van de dinosauriërs. Wist je dat alle soorten schildpadden e...
-
Wist je dat het Engelse woord voor eenhoorn, unicorn, regelrecht uit het Latijn komt? Uni betekent één en corn betekent hoorn. Wist je d...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten