zondag 19 april 2020

12 weetjes over vogelnesten

Wist je dat een horst het nest van een roofvogel is?

Wist je dat een winterkoninkje meerdere nesten bouwt, waaruit zijn vrouwtje het meest geschikte kan kiezen? De nesten zijn bolvormig en vooral bekleed met mos. 


Wist je dat een kievitsnest bestaat uit een ondiep kuiltje met wat gras in het weiland? Om te voorkomen dat boeren de nesten met hun machines vernielen, worden er vaak door vrijwilligers markeringen bij gezet. 


Wist je dat niet zomaar elke vogel in elke nestkast trekt? Afhankelijk van de doorsnede van het vlieggat is een nestkastje geschikt voor een bepaalde vogelsoort. Voor een koolmees of pimpelmees is dat bijvoorbeeld tussen 25 en 27 mm., voor mussensoorten zo’n 34 mm en wil je spreeuwen in je nestkastje, dan moet de opening een diameter van 45 tot 60 mm. hebben. 


Wist je dat er ook vogels zijn die geen gebruik maken van nestkasten? Bijvoorbeeld merels, zanglijsters, roodborstjes en vinken. Zij bouwen liever hun nest in een heg of struik.


Wist je dat huiszwaluwen hun nest hoog tegen de muur van (bijvoorbeeld) een gebouw metselen met stukjes modder, speeksel en strootjes?


Wist je dat de prieelvogel (uit Nieuw-Guinea en Australië) een bijzonder nest bouwt? De mannetjes verzamelen kleurige spulletjes om het nest, het prieel, te versieren. Bijvoorbeeld bessen, bloemen of het glanzende schild van torren. Hoe kleuriger het prieel, hoe groter de kans dat er een vrouwtje gelokt wordt. 


Wit je dat kolibries graag hun nest bouwen in bomen waar bovenin een haviksnest zit? De havik schrikt vijanden van de kolibrie af, terwijl het vogeltje zelf te klein is om voor de havik een interessante prooi te zijn. 


Wist je dat een koekoek een broedparasiet is? De vrouwtjeskoekoek legt een ei in het nest van een andere vogelsoort. Na het uitkomen, werkt het koekoeksjong de andere jonge vogels uit het nest en blijven de pleegouders voedsel aandragen tot de (veel grotere) koekoek voor zichzelf kan zorgen.


Wist je dat jonge vogels te verdelen zijn in nestblijvers en nestvlieders? Nestblijvers zijn hulpeloze, kale kuikentjes die een tijd lang door de ouders verzorgd moeten worden. Nestvlieders komen uit het ei met (dons) veren, open oogjes en sterk genoeg om het nest (bijna) meteen te verlaten. 


Wist je dat voor vogelnestjessoep de nesten gebruikt worden van een bepaald soort zwaluwen uit Zuid-Oost Azië? De nestjes worden gemaakt van gestold speeksel van de zwaluw en zouden medicinale eigenschappen hebben.

Wist je het Nationale Stadion van Peking “Het Vogelnest” heet? Het is gebouwd als hoofdstadion voor de Olympische Zomerspelen van 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...