donderdag 10 december 2020

10 weetjes over kerst in andere landen


Wist je dat in Zweden op eerste kerstdag heel veel mensen naar Donald Duck kijken? Kalle Anka, heet de eend in het Zweeds en traditiegetrouw is er ieder jaar van 15.00 tot 16.00 een uitzending met kerstfragmenten uit Donald Duck films.

Wist je dat in IJsland in de twee weken voor kerst (van 11 t/m 23 december) dertien kerstmannen, de Jólasveinar, een voor een uit de bergen komen. Lieve kinderen krijgen cadeaus van deze ‘Joelmannen’, en wie stout was krijgt een aardappel. Elke dag komt er een andere Joelman en ieder heeft zijn eigen rare streken.
 
Wist je dat je in Canada post kunt sturen naar de Kerstman? Hij heeft daar een eigen postcode, nl. Santa Claus, North Pole, HOH OHO Canada. Canadese kinderen die Santa een brief sturen, krijgen ook echt antwoord, als ze tenminste hun brief vóór 16 december versturen.  

Wist je dat Tsjechië traditioneel met kerstmis karpers worden gegeten?  In de week voor Kerst kun je overal levende karpers kopen. “Veel Tsjechen kopen levende vissen. Sommigen laten ze dan één of twee dagen in hun badkuip rondzwemmen voordat ze ze bij het kerstdiner eten.

Wist je dat in de Spaanse streek Catalonië traditioneel een poepende herder zit achter de kerststal? De Caganer (de poeper) zou geluk brengen en het figuurtje met blote billen is al sinds de 18e eeuw een onderdeel van de Catalaanse kerststal. Tegenwoordig kun je Caganer-figuurtjes vinden met het hoofd van allerlei bekende mensen uit de politiek, de sport of de media.

Wist je dat in Australië Kerstmis in de zomervakantie valt? Aan de andere kant van de wereld is het met kerst zonnig zomerweer. Veel mensen gaan naar buiten om te barbecueën. Er worden in Australië wel, net als bij ons, kerstbomen neergezet en cadeautjes gegeven.

Wist je dat in Griekenland op kerstavond kinderen langs de deuren gaan om overal te zingen. De kerst- en nieuwjaarsliedjes die ze zingen worden Kalanda genoemd.

Wist je dat in het Peruaanse dorp Santo Tomás de traditie bestaat om met kerst te vechten? Ieder jaar met kerst wordt in Santo Tomás het Takanakuy vechtfestival gehouden. Dorpelingen vechten dan letterlijk hun ruzies uit door één tegen één met elkaar op de vuist te gaan. Ondanks de gevechten is het een vrolijk festival, met muziek, dans en veel drank.

Wist je dat in Engeland aan het eind van het kerstdiner bij veel families Christmas Pudding wordt gegeten? Iedere kok in Engeland heeft z’n eigen recept voor de pudding, maar volgens de traditie moeten er 13 ingrediënten in. Die zijn symbolisch voor Jezus en de 12 discipelen. Het maken van dit traditionele toetje begint vaak al eind november, dan heeft de Christmas Pudding een maand tijd om goed op smaak te komen.

Wist je dat zelfs in de ruimte wel eens kerstliedjes te horen zijn? In elk geval was dat zo in december 1965. Toen zongen de astronauten Tom Stafford en Wally Schirra ‘Jingle Bells’ voor de mensen van Mission Control.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...