zondag 5 mei 2024

15 weetjes over bijen

Twee hommels op een gele bloem
Wist je dat er wereldwijd 20.000 bijensoorten bekend zijn?

Wist je dat alle bijen vegetariërs zijn? Zie je een insect met een prooi dan is dat dus nooit een bij.

Wist je dat honingbijen in grote volken bij elkaar leven? De koningin, groter dan alle andere bijen, legt alle eitjes waar het volk uit voortkomt. Andere soorten bijen, solitaire bijen, leven niet in groepen, maar alleen. Zij hebben ook geen koningin.

Wist je dat honingbijen elkaar kunnen vertellen waar voedsel te vinden is door op een bepaalde manier een dansje te doen? Ze geven daarmee niet alleen de richting aan maar ook hoeveel voedsel er is en op welke afstand.

Wist je dat de meeste bijensoorten in Nederland solitaire bijen zijn, variërend in grootte van een paar millimeter tot ongeveer anderhalve centimeter.

Wist je dat er in Nederland ongeveer 350 verschillende soorten bijen rondvliegen?
 
Wist je dat sinds 2018 in Nederland elk jaar in april de Nationale Bijentelling wordt gehouden? Iedereen kan meedoen en een half uurtje bijen tellen in je tuin of op je balkon. De gegevens kunnen helpen de bijen beter te beschermen.
.
Wist je dat bijen altijd vier vleugels hebben? Vaak zie je dat niet duidelijk omdat de voorste en achterste vleugels over elkaar heen kunnen liggen.

Wist je dat de meeste bijensoorten in Nederland (70%) nestelen in de grond? 15% zoekt gangetjes of holle stengels om hun eitjes in te leggen.

Wist je dat er koekoeksbijen bestaan die hun eitjes in het nest van een andere soort leggen?

Wist je dat bijen in bloemen nectar en stuifmeel verzamelen? Ze brengen het als voedsel naar de larven in hun nest. 

Wist je dat bijen alleen steken als ze direct aangevallen worden (dus ook als ze bijvoorbeeld klem komen te zitten tussen jou en je stoel)? Na het steken verliest de bij haar angel en gaat ze dood.

Wist je dat alleen vrouwelijke bijen een angel hebben? De angel is namelijk ontstaan uit de (ei)legbuis. Mannetjesbijen leven maar heel kort, dus zul je meestal bijen mét een angel tegenkomen.

Wist je dat de mannetjes van een bijenvolk (darren) alleen van nut zijn voor het paren? Na de paringstijd, in de zomer, worden ze weggejaagd uit de korf om buiten te sterven. Dit wordt de darrenslacht genoemd.

Wist je dat wildlife filmmaker Martin Dohrn een documentaire maakte over de bijen in zijn eigen tuin? “My garden of a thousand bees”. Omdat hij in coronatijd niet kon reizen, zocht hij zijn onderwerp in zijn stadstuin in Bristol. Hij vond er wel 60 soorten bijen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over spechten

Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...