Wist je dat het verhaal dat een struisvogel bij gevaar z’n kop in het zand steekt, helemaal niet waar is? Meestal zal een struis hard wegrennen als er gevaar dreigt, maar een broedende struisvogel strekt de lange nek uit en legt die plat op de grond om minder op te vallen. Misschien dat daardoor het verhaal ontstaan is.
Wist je dat de struisvogel niet kan vliegen, maar wel enorm hard kan lopen? Hij kan als het moet wel een sprintje maken van 70 km. per uur. Een snelheid van 50 kilometer per uur houdt ie wel een half uur vol.
Wist je dat de eieren van een struisvogel gemiddeld zo’n 15 centimeter lang zijn en ongeveer anderhalve kilo wegen? Het zijn de grootste eieren die we kennen. Als een jonge struisvogel net uit het ei komt, is ie ongeveer zo groot als een kip.
Wist je dat een struisvogel-ei eetbaar is? Maar het is wel even een ander verhaal dan een kippen-eitje. De omelet wordt 25 à 30 keer zo groot. Onbevruchte eieren worden wel uitgeblazen en beschilderd. Ook worden er bijvoorbeeld vazen of lampen van gemaakt. Soms vind je bij een struisvogelfarm ook sieraden die van de kapotte schalen zijn gemaakt.
Wist je dat struisvogels in de 18e eeuw erg gewild waren vanwege hun veren? Er werd op ze gejaagd tot ze bijna uitgestorven waren. In het begin van de twintigste eeuw begon men struisvogels te fokken voor de veren. Tegenwoordig is er niet veel vraag meer naar, maar je kunt nog steeds struisvogelveren kopen.
Wist je dat in Zuid-Afrika struisvogelraces gehouden worden als toeristische attractie? Op de rug van de rennende struisvogels zitten ruiters, waarbij het de kunst is om er niet voor de eindstreep afgegooid te worden.
Wist je dat ook In Nederland wel eens struisvogelraces zijn? Zo werd er bijvoorbeeld in 2013 in Woerden een struisvogelrace gehouden en in 2017 in Apeldoorn. De Partij voor de Dieren protesteerde in het laatste geval. Zij vinden dat het rijden op struisvogels verboden zou moeten worden omdat het te stressvol is voor de vogels.
Wist je dat er struisvogelleer bestaat? Het wordt gemaakt van de poten en ook van de vacht. De vacht? Jawel, onder de veren heeft de vogel een stevige huid die een speciaal, zeer herkenbaar leer oplevert. Er zitten namelijk noppen op, daar waar de veren hebben gezeten.
Wist je dat struisvogels in hun kleine koppies de grootste ogen hebben van alle landdieren?
Wist je dat een struisvogelhaan zijn hennen imponeert door te dansen? De haan maakt pirouettes terwijl hij zijn vleugels op en neer beweegt. Om extra aantrekkelijk te zijn voor de dames hen, verkleuren in de broedperiode de snavel en de poten van de hanen van lichtroze naar rood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten