Wist je dat Picasso een ‘blauwe periode’ gehad heeft? Tussen 1901 en 1904 woonde hij in Parijs en in die tijd maakte hij vooral schilderijen in de kleuren blauw, groen, paars en zwart.
Wist je dat in Groningen, in de gemeente Leek, een piepklein dorpje ligt met de naam Blauw? Het is niet zeker waar deze naam vandaan komt. Misschien van een familie die Blauw als achternaam had.
Wist je dat Delfts Blauw begon als een betaalbare imitatie van het peperdure Chinese porselein? Het grappige is, dat tegenwoordig het beroemde Nederlandse Delfts Blauw wordt nagemaakt in China en dan in Nederland goedkoop aan toeristen verkocht wordt. Het echte Delfts Blauw wordt nog maar in één fabriek gemaakt, namelijk De Porceleyne Fles in Delft.
Wist je dat Blauw het merk is van een Belgisch biertje? Een blond bier van 5,2%. Het wordt gebrouwen in Bellegem, in Brouwerij Bockor.
Wist je dat bijna alle blanke baby’s bij hun geboorte blauwe ogen hebben? Bij een deel van de kinderen blijven ze blauw, maar bij anderen worden ze geleidelijk bruin (of groen). Bij de geboorte hebben baby’s nog weinig pigmentcellen, wat zorgt voor blauwe of grijze ogen.
Wist je dat alleen in zuidelijk Suriname de blauwe gifkikker (Dendrobates azureus) voorkomt? Het is een knalblauw kikkertje dat in z’n huid een sterk gif aanmaakt.
Wist je dat blauw licht de aanmaak van melatonine remt? Melatonine is het stofje dat er voor zorgt dat je ’s nachts slaapt en overdag wakker bent. Omdat computerschermen blauw licht produceren, wordt aangenomen dat je slechter slaapt als je ’s avonds vlak voor het slapen gaan nog langdurig naar het scherm van je pc, i-phone of tablet kijkt.
Wist je dat “Van de blauwe knoop zijn” betekent dat iemand geen alcohol drinkt? De uitdrukking is afkomstig uit de tijd na 1840. In die tijd was drankmisbruik een groot sociaal probleem. Er ontstonden verenigingen om dat tegen te gaan. De leden ervan droegen een blauw insigne: ‘de blauwe knoop’
Wist je dat de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005 de derde maandag van januari uitriep tot ‘Blue Monday’. Arnall had berekend dat de maandag van de laatste week van januari de dag is, waarop mensen zich gemiddeld het meest treurig en gedeprimeerd voelen.
Wist je dat de lucht blauw is omdat juist het blauwe licht het moeilijkst door de atmosfeer heen de aarde bereikt? Zonlicht bestaat uit alle kleuren. De kleuren geel en rood stralen direct door de atmosfeer naar de aarde. Het blauwe licht heeft een kortere golflengte en wordt verstrooid in de lucht. Daardoor bereikt het ons van alle kanten en zien we de hemel als blauw.
Wist je dat vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang de lucht vaak helder blauw kleurt? Dit verschijnsel heet 'het blauwe uur' (al duurt het meestal veel korter) Het blauwe uurtje is een geliefde tijd bij fotografen vanwege het bijzondere licht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten