vrijdag 28 september 2018

12 weetjes over bloed



Wist je dat de hoeveelheid bloed van een volwassen persoon ongeveer 7% van zijn/haar gewicht is? Iemand die 70 kilo weegt, heeft dus ca. 5 liter bloed.  

Wist je dat er vier hoofdbloedgroepen zijn? A, B, AB en O. Negen op de tien Nederlanders hebben bloedgroep O of A. Verreweg de meeste dus, waarbij O nog iets vaker voorkomt dan A. Bloedgroep B komt maar bij een op de twaalf personen voor. Het zeldzaamst is AB; maar een op de 33 Nederlanders heeft die bloedgroep.

Wist je dat een baby ongeveer 350 ml. bloed heeft? Dat is ongeveer de hoeveelheid die in een frisdrankblikje past.

Wist je dat al in 1665 een bloedtransfusie werd verricht? De Engelsman Richard Lower diende bij een bijna doodgebloede hond via een zilveren buisje bloed toe van een andere hond. Het buisje was direct verbonden aan de slagader van de donorhond en het bloed ging succesvol naar een ader van de patiënt. Helaas overleed de donor.

Wist je dat mensenbloed rood kleurt door de hemoglobine, een eiwit waar ijzermoleculen in zitten. Het ijzer zorgt voor de rode kleur van het bloed. Hemoglobine zorgt voor het vervoeren van zuurstof in het lichaam. Hoe meer zuurstof het bloed bevat, hoe helderder rood het is.

Wist je dat bloedarmoede een tekort is aan hemoglobine in het bloed? Als je te weinig hemoglobine hebt, kan je bloed minder zuurstof vervoeren. Daardoor functioneren je organen en weefsels niet optimaal. Je voelt je snel moe. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzergebrek.

Wist je dat je bloed er twintig tot dertig seconden over doet om vanuit je hart door je hele lichaam te stromen en dan weer bij je hart terug te keren?

Wist je dat je gewone blaren en bloedblaren hebt? Bij een gewone blaar (waterblaar of wrijvingsblaar) komt er – door constante wrijving – een blaasje op je huid, gevuld met een doorzichtige vloeistof. Een bloedblaar ontstaat meestal door een plotselinge kracht, zoals een hamer die op je voet valt of een vinger tussen de deur. De verwonding zit dan dieper dan bij de wrijvingsblaar en er is een bloedvat geraakt. Doordat de huid nog heel is, stroomt het bloed niet weg, maar vormt een rode blaas die later zwart wordt.

Wist je dat bloedwraak betekent dat de familie van iemand die gedood is, daarvoor wraak neemt op de dader of op de familie van de dader.

Wist je dat blauw bloed echt bestaat? Niet bij mensen, maar bij inktvissen, kreeften en spinnen. In hun bloed zit geen hemoglobine.

Wist je dat drakenbloed een donkerrode, bijna zwarte harssoort is? Het wordt gewonnen uit verschillende soorten palmbomen. Het werd vroeger gebruikt als verfstof, maar ook als medicijn.

Wist je dat er een natuurverschijnsel bestaat dat ‘bloedmaan’ heet? Het ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan staat. De maan kan dan het zonlicht niet naar de aarde weerkaatsen. Wel schijnt er zonlicht langs de aarde, dat door de dampkring wordt afgebogen richting maan. Alleen het rode licht, dat de langste golflengte heeft, kan zo tóch de maan bereiken, waardoor die dus een rode gloed krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over spechten

Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...