Wist je dat de belangrijkste spier van een mens het hart is? Die spier pompt je bloed rond. Bij een volwassene pompt het hart ongeveer vijf liter bloed rond per minuut.
Wist je dat er als je je spieren gaat trainen, kleine scheurtjes ontstaan in de spiervezels? (Daardoor voel je spierpijn) Je lichaam repareert dat en maakt de vezel daarbij een tikkie sterker. Zo kun je bij de volgende training net iets meer aan.
Wist je dat je kleinste spier in je oor zit? Het zit vast aan het kleinste botje, de stijgbeugel. Dit piepkleine spiertje (de stapedius) trekt zich samen als je harde geluiden hoort. Daardoor dempt het geluid iets en dat helpt om gehoorbeschadiging te voorkomen.
Wist je dat je om te lachen wel 17 spieren in je gezicht gebruikt? Volgens sommige bronnen zijn het er 15, dat is dan misschien iets minder uitbundig. Om te fronsen heb je ruim 40 spieren nodig en om te praten wel 70.
Wist je dat er 600 verschillende spierziekten bestaan. De bekendste is ALS (Amyotrofische laterale sclerose), waarbij alle spieren steeds meer verslappen, uiteindelijk ook de ademhalingsspieren. Sommige spierziekten zijn dodelijk, andere niet, maar voor de meeste spierziekten is (nog) geen genezing mogelijk.
Wist je dat het kampioenschap Sterkste Man van Nederland in 2014, 2016, 2017 en 2018 werd gewonnen door Alex Moonen. Het kampioenschap wordt jaarlijks gehouden in de maand juli en wordt uitgezonden op televisie. De winnaar van 2019 was Kelvin de Ruiter.
Wist je dat na je dertigste de spiermassa afneemt? Dit wordt sarcopenie genoemd (letterlijk: verdwijnend vlees) Wie weinig in beweging is, kan zo rond het 70e jaar de helft van alle spieren kwijt zijn.
Wist je dat astronauten in de ruimte veel spierkracht verliezen? Omdat ze gewichtloos zijn, gebruiken ze hun spieren te weinig. Vooral in hun benen, rug en billen worden de spieren dunner en slapper. Het is dan ook belangrijk dat ze elke dag een paar uur oefeningen doen.
Wist je dat de grootste spier van je lichaam de bilspier of gluteus maximus is? Je gebruikt hem als je opstaat van je stoel, maar ook om je bovenbeen te strekken bij het lopen of hardlopen.
Wist je dat de wetenschap zich al jaren bezighoudt met het ontwikkelen van kunstmatige spieren? In Australië werd een spier ontwikkeld van textielvezels, waarbij de makers als voorbeeld de structuur van DNA namen. Zo’n namaakspier is dertig keer zo sterk als een menselijke spier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten