vrijdag 18 oktober 2019

14 weetjes over goud

Wist je dat zuiver goud te zacht is om sieraden van te maken? Om het sterker te maken wordt het gemengd met andere metalen. 
 

Wist je dat de aanduiding karaat aangeeft hoeveel zuiver goud een sieraad of ander gouden voorwerp bevat? Het zuiverste goud is 24 karaat: dat voor 99,99% uit puur goud bestaat. Het meest voorkomende gehalte in Nederland voor sieraden is 14 karaat (58,5% zuiver goud en 18 karaat (75% zuiver goud)

Wist je dat puur, 24 karaats goud, of fijngoud, veel wordt gebruikt in elektronica? Omdat goud niet roest en tot zeer dunne draadjes kan worden verwerkt, is het een goede geleider van elektriciteit. Het zit daarom vaak in printplaten en processoren.

Wist je dat een gram goud uitgewalst kan worden tot een vel bladgoud van een vierkante meter?

Wist je dat goud 19,3 keer zo zwaar is als water? Daarmee is het een van de zwaarste metalen

Wist je dat goud afkomstig is van buiten de aarde? Dit werd al langer gedacht, maar in 2017 vonden wetenschappers het bewijs: ze zagen twee neutronensterren op elkaar botsen. Daarbij kwam zoveel energie vrij dat hun materiaal het heelal in werd geslingerd: zware metalen, waaronder goud en platina.

Wist je dat men in de Middeleeuwen geloofde dat er een ‘steen der wijzen’ bestond die lood en andere metalen in goud kon veranderen? Alchemisten probeerden door onderzoek op allerlei manieren deze ‘steen der wijzen’ te ontdekken.

Wist je dat de naam gulden afgeleid is van ‘gouden’? De eerste gulden was dan ook van goud, en werd in 1252 geslagen in Florence, Italië. De naam gulden ontstond overigens pas later, de munten heetten eerst nog Florijn, naar hun ‘geboortestad’ Florence. 

Wist je dat gouden munten een kartelrand kregen om te voorkomen dat oplichters kleine beetjes goud van de rand zouden vijlen om achter te houden? Nog steeds hebben veel munten een gekartelde rand.

Wist je dat een Olympische gouden medaille niet helemaal van goud is? De vorm en het gewicht van de medailles zijn bij elke spelen verschillend, maar een vaste spelregel is, dat de gouden medaille van zilver moet zijn, met daar omheen een laagje goud dat zes gram weegt.

Wist je dat 40% van al het goud dat mensen ooit hebben gevonden, uit Zuid-Afrika komt?

Wist je dat gewoon in de Nederlandse rivier de Rijn voor de geduldige zoeker minuscule goudkorreltjes te vinden zijn?

Wist je dat verreweg het meeste goud op de wereld zich in de vloeibare kern van de aarde bevindt?

Wist je dat goud in sommige superdure restaurants als ingrediënt gebruikt wordt bij bijvoorbeeld toetjes? Het kan nl. geen kwaad om goud te eten. Zo kwam restaurant Serendipity 3 in New York in het Guiness Book of Records met het duurste dessert ooit: de Frrrozen Haute Chocolate à 16.500 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...