vrijdag 15 november 2019

14 weetjes over geiten

Wist je dat de geit al duizenden jaren geleden door de mens als huisdier werd gehouden?

Wist je dat geiten een hekel aan regen hebben? Hun vacht heeft geen vetlaagje dat het water tegenhoudt.

Wist je dat in de Middeleeuwen geiten geassocieerd werden met heksen en duivels? De duivel heeft op afbeeldingen vaak bokkenpoten en hoorns.

Wist je dat geiten (net als schapen en koeien) herkauwers zijn met vier magen: de pens, netmaag, boekmaag en lebmaag.

Wist je dat geiten goede klimmers zijn? Wilde geiten leven vooral in bergachtige gebieden.

Wist je dat een melkgeit per dag in ideale omstandigheden ongeveer 3 liter melk geeft? Bij een koe is dat tussen de 20 en 30 liter per dag.

Wist je dat niet alleen mannetjesgeiten een sik hebben? Ook vrouwtjesgeiten hebben er één, al is die wat kleiner (er zijn trouwens ook geitensoorten zonder sik)

Weet je dat een mannetjesgeit een bok wordt genoemd en een vrouwtjesgeit gewoon geit of ook wel sik? Een gecastreerde geit is een hamel.

Wist je dat alle melkgeiten op grote bedrijven (meer dan 50 dieren) verplicht ingeënt worden tegen Q-koorts? Ook geiten bij kinderboerderijen, zorgboerderijen en andere bedrijven waar publiek bij de dieren komt, moeten ingeënt worden.

Wist je dat geiten vroeger wel ‘armeluis-koe’ werden genoemd? Zo’n honderd jaar geleden hielden mensen die geen koe konden betalen, soms een geit voor de melk. Minder duur en ook goedkoper in onderhoud.

Wist je dat de meeste Nederlandse geitenhouders een handboek gebruiken dat ‘KwaliGeit’ heet? Het geeft een protocol om de kwaliteit van hun zuivel hoog te houden

Wist je dat de pupillen van een geit horizontale streepjes zijn? Zo’n liggend streepje zorgt ervoor dat de geit een breed gezichtsveld heeft – belangrijk voor een prooidier.

Wist je dat een jong van een geitenvrouwtje en een mannetjesschaap een scheit is en het jong van een vrouwtjesschaap en een mannetjesgeit een gaap.

Wist je dat geiten graag de vruchten eten van de Marokkaanse arganboom? Je ziet soms meerdere geiten in zo’n boom op de takken balanceren om het fruit te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...